Workshop: where data meets art


De wereld zit vol met data. Je kan het zo gek nog niet bedenken. Data is letterlijk overal aanwezig. Je kan hier zoveel meer mee doen dan dit (onbewust) bewaren op je computer. Bekijk data als onderdeel van kunst. En een wondermooie wereld gaat open. Het onderwerp van deze tweedelige workshop, die ik gaf voor Mijn Leuven, was ‘gsm-gebruik’. Maar deelnemers waren uiteraard vrij om zelf een onderwerp te kiezen.


Creatieve kennismaking


Wat is jou verhaal? Iedere deelnemer tekende dit uit. Zo kwamen we tot verschillende ‘dataportretten’. Een berg die symbool staat voor bergklimmen, de Franse vlag, Nepal, een camera… Iedereen heeft een (levens)verhaal. Wat is er leuker dan dit uit te tekenen? Want die typische, saaie kennismakingen hebben we wel gehad.


Smartphone data


Hoe vaak zit jij naar je gsm te staren? Doelloos door je facebookfeed te scrolllen en te liken. Nutteloos gescrol? Tijdsverspilling of ontspanning? Wie zal het zeggen. Uit een enquête van het Onafhankelijk Ziekenfonds blijkt dat 1 op de 2 jongeren tussen de 12 en 23 jaar zich verslaafd voelt aan zijn gsm. Ze checken gemiddeld 47 keer per dag hun gsm. En spenderen dagelijks ongeveer 1,5 uur aan sociale media. Verontrustend om te weten is dat jongeren evenveel via de smartphone communiceren als in real life.


Klein scherm, grote gevolgen


Allemaal goed en wel. Zo’n beetje ontspanning moet toch kunnen? Wanneer spreken we over verslaving? Maar vooral wat zijn de nadelen van zo vaak naar dat scherm staren? 


Wie veel met zijn smartphone bezig is heeft meer kans op depressieve gevoelens en voelt zich vaker eenzaam. Minder inlevingsvermogen en gebrek aan creativiteit zijn ook een paar typische verschijnselen. Want je wordt geen moment met rust gelaten -ping- en dat terwijl je brein nood heeft aan rust om creatief te kunnen zijn.

Hoe verslaafd zijn de deelnemers?


Instagram en facebook houden alles bij wat je ooit leuk gevonden hebt. Weet jij nog wat je vanmorgen geliked hebt? Waarschijnlijk niet. Hoeveel uur denk je dat je bezig bent met deze apps? Heb je ook altijd tijd te kort?


Tijdens de workshop waar ‘data meets art’ gingen deelnemers zelf aan de slag gaan met hun data. Tijdens de eerste sessie gingen we dieper in op gsmgebruik. Geen grote smartphonejunkies in deze groep. Whatsappgroepen om efficiënt te communiceren met huisgenoten, af en toe iets liken op instagram, het laatste nieuws lezen,… Geen enkele deelnemer voelde zich echt verslaafd. Maar ze zouden wel terug naar huis keren als ze hun gsm waren vergeten.


Na deze eerste sessies kreeg iedereen een week tijd om data te verzamelen. Met de gsm, over de gsm of helemaal zonder. Alles was mogelijk.


'Knutselen' met data


Tankbeurten, volleybalmatchen, luchtkwaliteit, gesproken talen,… Originele onderwerpen en unieke visualisaties. ‘Knutsel’materiaal in overvloed. Liefst zo duurzaam mogelijk. Een deel van de materialen kwam uit de Kringwinkel en de planken waren houtoverschotten van een doe-het-zelf-winkel.


Deze (of een andere) leuke data workshop in jouw organisatie?